Amusing Monday: A quiz for you based on the ‘Puget Sound Fact Book’

Two years ago, I worked with a group of Puget Sound researchers and environmental writers to produce the “Puget Sound Fact Book” (PDF 27.6 mb) for the Encyclopedia of Puget Sound and Puget Sound Institute. The project was funded by the Environmental Protection Agency to provide a quick reference for anyone interested in the Puget Sound ecosystem.

I have pulled out some of the facts (with excerpts from the fact book) to create a 15-question quiz for this “Amusing Monday” feature. The answers and quotes from the book can be found below the quiz.

1. Puget Sound averages 205 feet deep. What is its greatest depth?

A. 300 feet
B. 600 feet
C. 900 feet
D. 1,200 feet

2. It is said that Puget Sound was carved out by a series of glaciers. What was the name of the last ice glaciation some 15,000 years ago?

A. Vashon
B. Cascade
C. Blake
D. Olympia

3. One river is responsible for at least one-third of all the freshwater flowing into Puget Sound. What river is it?

A. Snohomish
B. Skagit
C. Skokomish
D. Puyallup

4. How much water is contained in the main basin of Puget Sound, which includes all of the inlets south of Whidbey Island?

A. 5 cubic miles
B. 10 cubic miles
C. 40 cubic miles
D. 80 cubic miles

5. How many Washington counties have shorelines that front on Puget Sound, including the Strait of Juan de Fuca and waters around the San Juan Island? (That’s the definition of Puget Sound used by the Puget Sound Partnership.)

A. Six
B. Eight
C. Ten
D. Twelve

6. What percentage of the total Washington state population lives in counties with shorelines on Puget Sound?

A. 58 percent
B. 68 percent
C. 78 percent
D. 88 percent

7. Puget Sound is part of the Salish Sea, which extends into Canada. How many marine mammals are considered by researchers to be “highly dependent” on habitats in the Salish Sea?

A. 10
B. 20
C. 30
D. 40

8. Three types of killer whales spend their lives in and around the Salish Sea. “Residents” specialize in eating chinook salmon, and “transients” specialize in eating marine mammals. What do the so-called “offshore” killer whales specialize in eating?

A. Sharks
B. Squid
C. Plankton
D. Birds

9. Rockfish are a long-lived species that live in rocky areas of Puget Sound. How many species of rockfish can found in the waterway?

A. Four
B. 12
C. 21
D. 28

10. What is the length of shoreline in the main basin of Puget Sound, which includes all inlets south of Whidbey Island?

A. 246 miles
B. 522 miles
C. 890 miles
D. 1,332 miles

11. Bulkheads and other shoreline armoring disrupt the ecological functions of natural shorelines. What percentage of the Puget Sound shoreline is armored with man-made structures?

A. 7 percent
B. 17 percent
C. 27 percent
D. 37 percent

12. How many dams could be counted in 2006 in the greater Puget Sound region, including the Elwha dams on the Olympic Peninsula?

A. 136
B. 236
C. 336
D. 436

13. Puget Sound Partnership tracks the attitudes and values of Puget Sound residents. What percentage of the population believes that cleaning up the waters of Puget Sound is an “urgent” priority?

A. 40 percent
B. 50 percent
C. 60 percent
D. 70 percent

14. Climate change can be expected to result in significant changes in the Puget Sound region. Which of the following is something we are likely to see over the next 40 years?

A. Higher 24-hour rainfall totals
B. Higher peak flows in streams with more flooding
C. Α small change in annual rainfall totals
D. All of the above

15. Climate change also affects sea life through ocean acidification. Few species in seawater are expected to avoid impacts. Some of the greatest concerns are being expressed for which animals?

A. Shellfish
B. Sharks
C. Salmon
D. Sea lions

Answers:

1. Puget Sound averages 205 feet deep. What is its greatest depth? Answer: C, 900 feet

“Puget Sound averages 205 feet deep, with the deepest spot near Point Jefferson in Kitsap County at more than 900 feet.”

2. It is said that Puget Sound was carved out by a series of glaciers. What was the name of the last ice glaciation some 15,000 years ago? Answer: A, Vashon

“Puget Sound, as we know it today, owes much of its size and shape to massive ice sheets that periodically advanced from the north, gouging out deep grooves in the landscape. The most recent glacier advance, about 15,000 years ago, reached its fingers beyond Olympia. The ice sheet, known as the Vashon glacier, was more than a half-mile thick in Central Puget Sound and nearly a mile thick at the Canadian border.”

3. One river is responsible for at least one-third of all the freshwater flowing into Puget Sound. What river is it? Answer: B, Skagit

“The annual average river flow into the Sound is about 1,174 cubic meters per second, and a third to a half of this comes from the Skagit River flowing into Whidbey Basin. It would take about 5 years for all the rivers flowing into the Sound to fill up its volume … “

4. How much water is contained in the main basin of Puget Sound, which includes all of the inlets south of Whidbey Island? Answer: C, 40 cubic miles

“Chesapeake Bay, which filled the immense valley of an ancient Susquehanna River, covers about 4,480 square miles — more than four times the area of Puget Sound (not including waters north of Whidbey Island). But Chesapeake Bay is shallow — averaging just 21 feet deep. In comparison, Puget Sound averages 205 feet deep… Consequently, Puget Sound can hold a more massive volume of water — some 40 cubic miles, well beyond Chesapeake Bay’s volume of 18 cubic miles.”

5. How many Washington counties have shorelines that front on Puget Sound, including the Strait of Juan de Fuca and waters around the San Juan Island? (That’s the definition of Puget Sound used by the Puget Sound Partnership.) Answer: D, twelve

“The Puget Sound coastal shoreline lies within 12 of Washington state’s 39 counties: Clallam, Island, Jefferson, King, Kitsap, Mason, Pierce, San Juan, Skagit, Snohomish, Thurston and Whatcom. An additional two counties (Lewis County and Grays Harbor County) are also within the watershed basin, although they do not have Puget Sound coastal shorelines….”

6. What percentage of the total Washington state population lives in counties with shorelines on Puget Sound? Answer: B, 68 percent

“As of 2014, the 12 Puget Sound coastal shoreline counties accounted for 68 percent of the Washington State population — 4,779,172 out of 7,061,530, according to the U.S. Census Bureau.”

7. Puget Sound is part of the Salish Sea, which extends into Canada. How many marine mammals are considered by researchers to be “highly dependent” on habitats in the Salish Sea? Answer: C, 30 marine mammals

“Thirty-eight species of mammals depend on the Salish Sea. Of the 38 species of mammals that have been documented using the Salish Sea marine ecosystem, 30 are highly dependent, 4 are moderately dependent, and 4 have a low dependence on the marine or intertidal habitat and marine derived food when present.”

8. Three types of killer whales spend their lives in and around the Salish Sea. “Residents” specialize in eating chinook salmon, and “transients” specialize in eating marine mammals. What do the so-called “offshore” killer whales specialize in eating? Answer: A, sharks

“Three ecotypes of killer whales (Orcinus orca) can be found in the Salish Sea. These distinct population segments or designatable units are classified as fish-eating Residents (both the Northern and Southern Resident populations), marine-mammal-eating transients (West Coast Transients), and fish eaters that specialize in sharks called Offshore Killer Whales.”

9. Rockfish are a long-lived species that live in rocky areas of Puget Sound. How many species of rockfish can found in the waterway? Answer: D, 28 species

“The Puget Sound has 28 species of rockfish. Rockfish are known to be some of the longest lived fish of Puget Sound. Maximum ages for several species are greater than 50 years. The rougheye rockfish can live up to 205 years.”

10. What is the length of shoreline in the main basin of Puget Sound, which includes all inlets south of Whidbey Island? Answer: D, 1,332 miles

“The coastline around Puget Sound is 2,143 km (1,332 miles) long. It would take about 18 unceasing days and nights to walk the entire shoreline if it were passable — or legal — everywhere. Note: this distance refers to Puget Sound proper and does not include the San Juan Islands or the Strait of Juan de Fuca.”

11. Bulkheads and other shoreline armoring disrupt the ecological functions of natural shorelines. What percentage of the Puget Sound shoreline is armored with man-made structures? Answer: C, 27 percent armored

“The amount of artificial shoreline has increased by 3,443 percent since the mid- to late-1800s. For example, shoreline armoring — such as bulkheads and riprap — has been constructed on an average 27 percent of the Puget Sound shoreline, but as high as 63 percent of the central Puget Sound shoreline.”

12. How many dams could be counted in 2006 in the greater Puget Sound region, including the Elwha dams on the Olympic Peninsula? Answer: D, 436 dams

“As of 2006, there were 436 dams in the Puget Sound watershed. Dams alter the water flow of rivers and trap sediment, which affect deltas and embayments at the mouths of these rivers and streams. For example, there was nearly 19 million cubic meters of sediment trapped behind the Elwha and Glines Canyon Dams on the Elwha River ¬ enough sediment to fill a football field to the height of the Space Needle more than 19 times.”

13. Puget Sound Partnership tracks the attitudes and values of Puget Sound residents. What percentage of the population believes that cleaning up the waters of Puget Sound is an “urgent” priority? Answer: C, 60 percent

“A related, ongoing survey has been gauging the attitudes and values of individual Puget Sound residents, beginning with the first survey in 2008. Since the survey’s inception, more than 60 percent of the population has held to the belief that cleaning up the waters of Puget Sound is an ‘urgent’ priority.”

14. Climate change can be expected to result in significant changes in the Puget Sound region. Which of the following is something we are likely to see over the next 40 years? Answer: D, all of the above

“Projected changes in total annual precipitation are small (relative to variability) and show increases or decreases depending on models, which project a change of −2 % to +13 % for the 2050s (relative to 1970-1999) ….

“More rain in autumn will mean more severe storms and flooding. Annual peak 24-hour rainfall is projected to rise 4 to 30 percent (depending on greenhouse emissions levels) by the late 21st century. Hundred-year peak stream flows will rise 15 to 90 percent at 17 selected sites around Puget Sound. In the flood-prone Skagit Valley, the volume of the 100-year flood of the 2080s will surpass today’s by a quarter, and flooding and sea-level rise together will inundate 75 percent more area than flooding alone used to.

“At the other extreme, water will become scarcer in the spring and summer…. By the 2080s, average spring snowpack in the Puget Sound watershed is projected to decline 56 to 74 percent from levels 100 years earlier. The decline will reach 80 percent by the 2040s in the headwaters of the four rivers (the Tolt, Cedar, Green, and Sultan) serving the cities of Seattle, Tacoma, and Everett — reflecting the fact that their snowpacks are already very low, hence vulnerable. By the 2080s, April snowpack will largely disappear from all four watersheds, leaving Puget Sound’s major rivers low and dry in summer.”

15. Climate change also affects sea life through ocean acidification. Few species in seawater are expected to avoid impacts. Some of the greatest concerns are being expressed for which animals? Answer: A, shellfish

“Another factor has also made the Northwest a frontline for acidification: the importance of its shellfish industry, together with the special vulnerability of one key component, larval oysters. University of Washington researchers recently identified worrisome effects on other species with vital commercial or ecological importance. Acidification affects the ability of mussels to produce byssus, the tough adhesive threads that anchor them to their rocks against waves and surf — a life-and-death matter for a mussel. The native bay mussel (Mytilus trossulus) also loses byssal strength when water temperatures surpass 20 degrees C., whereas Mediterranean mussels (M. galloprovincialis) grow more byssus as the waters warm. This suggests a potential species succession, from native to introduced mussels, as Puget Sound becomes warmer and more acidic.

“Potentially more ecologically devastating are acidification’s effects on copepods and krill, small swimming crustaceans at the base of the marine food web….. Krill also inhabit deeper, more acidic waters than copepods, compounding their exposure. Their loss would be grievous for the fishes, seabirds and whales that depend on them.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Before you post, please complete the prompt below.

Enter the word yellow here: